ons verhaal

Er zijn wereldwijd nog zoveel taboes, onnodige schaamte, schuld en onzekerheden als het aankomt op communicatie en openheid omtrent menstruatie en vrouwelijke seksualiteit. Ongeacht achtergrond, religie of opleidingsniveau lijken mensen ongemakkelijk te worden als ze praten over seks en seksualiteit. En ik hoor je denken: ‘nou, bij mij valt dat best wel mee, ik ben vrij open’. Wij zetten onze vraagtekens. Want hoe eerlijk en open ben jij als het echt intiem wordt? En spreek jij de woorden vagina, penis, borsten, menstruatie, beffen, pijpen, masturbatie en seks zonder blozende wangen uit?
 
Wij geloven in het concept oefening baart kunst en de dingen benoemen zoals ze heten, vanaf jongs af aan (seksuele ontwikkeling begint eigenlijk al vanaf de geboorte). En wij geloven ook in de kracht van kwetsbaarheid. Want ja, het gesprek over seks met is echt niet het meest gemakkelijke. Toch is het superbelangrijk dat we het gesprek aangaan. Over seksualiteit, over liefde, over seks, over grenzen, over intimiteit, over de ja’s en de nee’s, over eigen ervaringen en vooral ook over de vreugde ervan. Met een luisterend oor, zonder oordeel en je eigen referentiekader even op de achtergrond.
 
Waarom?
Seksuele energie is levensenergie. En dat wil graag stromen!


hoe het begon

Het zaadje van She Blooms is al lang geleden gepland, in 2003 om precies te zijn. Oprichtster Tessa verbleef toen vijf maanden in de Zuid-Afrikaanse sloppenwijk en werd op een positieve manier geconfronteerd met een totaal andere manier van leven. Het raakte haar dat de mensen daar lijfelijk contact maakte, letterlijk en figuurlijk. De mensen voelen met hun lijf, in plaats van denken met hun hoofd. Ze verliet Zuid-Afrika, maar sprak met haarzelf af om ooit terug te komen en iets te doen met HIV/Aids. Vier jaar laten kwam ze terug om de wereld van jongeren en seksualiteit in te duiken vanwege de grote problematiek en de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Het was een intense en interessante reis die ook van Tessa vroeg haarzelf volledig te openen. Ik leerde dat er geen goed of fout is, dat we allemaal mensen zijn met een andere achtergrond, met verschillende levens en overtuigingen. En dat er wel zeker iets is dat ons bindt, we hebben allemaal vragen, onzekerheden en de behoefte om te uiten wat er binnenin ons leeft.
 

Mandela heeft ooit geschreven dat je pas iets kunt betekenen voor een samenleving als je gewerkt hebt aan jezelf. Tessa heeft een aantal jaren nodig gehad om de kracht en het vertrouwen te vinden om echt iets met haar onderzoek, kennis en skills te doen. Ook om haar ondernemende genen naar boven te laten komen.
En zo is She Blooms een feit. Met de wens van Tessa om de mentale, fysieke en emotionele aspecten van seksualiteit samen te brengen. Om de veiligheid en het vertrouwen te creëren die zorgt voor openheid over een onderwerp waar ze graag haar licht op schijnt. En om ervoor te zorgen dat meer en meer vrouwen JA zeggen tegen zichzelf om te vieren dat ze prachtig zijn, precies zoals ze zijn!sociale onderneming

She Blooms is een sociale onderneming. Dit bekent dat het creëren van impact het allerbelangrijkste is en dat we tegelijkertijd winst willen maken om onszelf in onderhoud te kunnen voorzien. De winst die She Blooms maakt wordt geïnvesteerd in de Period Workshop die draait in Zuid-Afrika (ontwikkeling lesmateriaal en toolkits en het opleiden van trainers). De vrouwen die deelnemen aan deze workshop ontvangen na afloop een period soap om aan hun dochter te geven.